4 oktober organiseerde de Stichting Vrienden van het LangeLand Ziekenhuis hun eerste donateursdag en we kunnen stellen dat het een groot succes is geworden. We werden enorm verrast door de grote stroom van aanmeldingen en als bestuur is dat een goed signaal dat je donateurs betrokken zijn en de bereidheid laten zien dat ze langs willen komen.

“Kijkje in de keuken van…”
We hebben ons best gedaan, samen met een groot aantal collega’s van het ziekenhuis zelf om een interessant programma in elkaar te zetten. Doel van de dag was om de donateurs een “kijkje in de keuken” te geven van de al gerealiseerde projecten en om nader kennis te maken met de bestuursleden. Maar ook het ziekenhuis kwam uitgebreid aan het woord over alle ontwikkelingen en wat de speerpunten zijn in de komende jaren.

Een middag met een heel afwisselend programma
Met een persoonlijke ontvangst door het bestuur en het nuttigen van koffie met gebak was het ijs direct gebroken en was de stemming direct al opperbest.
De ruim 70 toehoorders kregen een afwisselend programma voorgeschoteld en natuurlijk werd de dag geopend en afgesloten door Hilbrand Nawijn, onze voorzitter. Naast een presentatie door het Bestuur over hun manier van werken en een klein kijkje naar wie de bestuursleden eigenlijk zijn werd ook aangegeven vooral waarom ze in het bestuur zitten. Alle vijf zetten ze zich vrijwillig in en hebben ze 1 doel: als bestuur zorgen voor de financiering van projecten die niet door de zorgverzekeraars worden vergoed om zo de bezoekers én de bewoners van het LangeLand Ziekenhuis nog beter te faciliteren en op je gemak te laten voelen wanneer je er bent. Het enthousiasme en de dankbaarheid die we daarvoor terugkrijgen is zo’n prachtige beloning.

Ook kwam de directeur Erik Booden aan het woord en hij gaf een terugblik over hoe het ziekenhuis zich in de afgelopen jaren heeft toegewijd aan het versterken van die onmisbare functie in de Zoetermeerse gemeenschap. Want de bewoners van Zoetermeer e.o, kunnen niet zonder het LangeLand en andersom! Daarnaast gaf hij uitleg aan de hand van vele voorbeelden over hoeveel impact belangrijke investeringen zijn voor het ziekenhuis. En het was duidelijk te merken dat de donateurs onder de indruk waren van de grote bedragen die daarmee gemoeid zijn. Om direct daarna ook aan te geven dat juist de projecten die de Stichting Vrienden realiseren natuurlijk van kleinere aard zijn, maar ook een grote impact hebben op het reilen en zeilen in het ziekenhuis voor eenieder die er binnen komt. Met trots werd ook de link tussen het ziekenhuis en de Stichting als onmisbaar beschreven.

De volgende presentatie werd gegeven door chirurg dr. Bob Heijnen over het binnenkort te starten grootschalig darmkankeronderzoek van de bewoners van Zoetermeer bij het LangeLand. In een helder betoog aangevuld met veel beeldmateriaal legde hij uit waarom het zo belangrijk is om hiervoor iedereen vanaf een bepaalde leeftijd voor op te roepen en met een vaste procedure preventief onderzoek te doen. Op deze manier kan het ontstaan van mogelijk darmkanker op een gedegen en snelle wijze ontdekt en nog behandeld worden. En voor een ziekenhuis als het LangeLand is het van wezenlijk belang dat ook zij deze expertise in huis hebben.

Daarna was het tijd om in de benen te komen en in vier groepen wandelden onze donateurs onder begeleiding van collega’s van het LangeLand door het ziekenhuis en kregen ze diverse projecten te zien die mede dankzij hun steun gerealiseerd waren. Juist het feit dat ze nu met eigen ogen konden zien waar zij zelf een aandeel in hadden, konden de donateurs waarderen.

De middag werd afgesloten met een aangeklede borrel in het prachtig opgeknapte restaurant. Uit de vele reacties werd snel duidelijk dat iedereen zich vermaakt had en dat de presentaties goed geland waren. De sfeer was gezellig en er werd ronduit gepraat en gelachen met elkaar.

Hoe nu verder?
Voor het bestuur was het heel fijn om te zien dat onze donateurs zo enthousiast zijn over ons werk want het sterkt ons weer om op deze voet verder te gaan. We zijn ook heel blij en dankbaar dat er veel collega’s van het ziekenhuis zelf hun steentje hebben bijgedragen bij deze middag, want zonder hen was het niet gelukt. 1 ding weten we zeker: volgend jaar organiseren we weer een donateursdag en hebben we een grote uitdaging om deze dag te overtreffen. Wij kijken er met het volste vertrouwen naar uit en de collega’s van het ziekenhuis ook. Dus….dat komt goed!