Het zou zo de titel van een spannend kinderboek kunnen zijn maar in dit geval is het een succesvol verhaal over de enthousiaste Rita Bode die al haar vrije tijd stopt in het vervaardigen van “luistermuizen” en binnenkort een nieuwe variatie op de “knuffelolifant”.

Al zo’n 4 jaar vervaardigt zij voor de kinderen die een bezoek brengen aan het Langeland deze lieve luistermuis. Het idee ontstond toen haar eigen dochter naar het ziekenhuis moest en dat best eng vond. Erover praten was moeilijk maar Rita hoorde haar dochter opeens wel honderduit haar verhaal doen tegen haar knuffelolifant. Blijkbaar was die voor haar op dat moment wel het juiste publiek.

 LuistermuisVan Rotterdam naar Zoetermeer

De luistermuizen werden in eerste instantie in gebreide vorm afgegeven bij het Sint Franciscus gasthuis in Rotterdam en later bij het Langeland polikliniek in Bergschenhoek. Inmiddels vinden zij hun weg naar het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer en is ze inmiddels bezig aan haar 1.500ste muis!

Van gebreid naar een stoffen patroon

Rita begon in eerste instantie fanatiek de muizen te breien, echter dat schoot niet op, waarop Rita besloot de knuffels van stof te maken. En wat voor een! De muis volstaat alle veiligheidstesten en de stof en garen verdienen met recht het predicaat kindvriendelijk.

Kreeg ze in eerste instantie wat stofjes opgestuurd; nu biedt Verhees, een stoffenfabrikant uit Oss, haar alle gelegenheid om wanneer ze wil stofjes te mogen uitkiezen omdat dit bedrijf haar project een warm hart toedraagt. Alle beetjes helpen en daar is ze heel blij mee want het is best een kostbaar levenswerk. Zo krijgt elke muis weer een ander uiterlijk en heeft elk kind zijn eigen persoonlijke vriendje waar ze alles aan kunnen vertellen.

Elke week maakt Rita tientallen luistermuizen en het vervaardigen van deze knuffels is in haar dagritme ingeweven. Voordat ze het eten klaarmaakt knipt ze eerst alle patronen uit waarna tussendoor alles in elkaar wordt gezet. Is het avondeten voorbij en gaat de tv aan, dan starten de opvulwerkzaamheden en naargelang de programmering schiet het wel of niet op.

Komt er geen einde aan dit verhaal?

Een stellige “nee” komt er uit de mond van Rita. Ze is van plan altijd hiermee door te gaan want ze weet dat de kinderen er zo blij mee zijn. Al hun angsten, onzekerheden en ervaringen kunnen ze kwijt in de grote oren van hun eigen luistermuis. De dankbaarheid is groot en Rita krijgt ook regelmatig van ouders en het personeel van het Langeland de complimenten, hartverwarmende reacties en dat blijft zo bijzonder.

Een keer nam een moeder contact met haar op met het verzoek of ze nog eenzelfde muis zou kunnen maken want luistermuis nr. 1….moest in de wasmachine en haar dochtertje wilde haar knuffel absoluut niet afstaan. Een moeilijke vraag want elke muis is anders, maar na het doorsturen van een foto van muis nr. 1 kon Rita zo goed en kwaad als het ging muis nr. 2 vervaardigen. En ook dat deed ze met alle liefde.

RLangelandfantita is wel steeds bezig om te bedenken hoe ze nog sneller een luistermuis in elkaar kan zetten. Ze wil niets liever dan elke week zoveel mogelijk muizen naar het ziekenhuis brengen. Toch heeft ze de tijd gevonden voor een nieuw project. Ze is gestart met de voorbereidingen van een nieuw kameraadje: de Langelandfant. Deze vriend is bedoeld voor kinderen die opgenomen moeten worden en waarmee ze samen kunnen optrekken.

Hoe leuk zijn dit soort initiatieven die spontaan geboren worden en nu nog steeds zo gretig aftrek  blijven vinden. Dankzij Rita is er voor elk kind in het Langeland een luisterend oor en toen de Stichting Vrienden van het Lange Land dit ter ore kwam was het besluit gauw genomen om haar te sponsoren en dat is enthousiast ook gebeurd.

Voor wie interesse heeft in de Luistermuizen van Rita en haar wil steunen, kunt u haar mailen naar ritabode@planet.nl.