Gepubliceerd in Streekblad Zoetermeer – Over een maand wordt in Hofstede Meerzigt het Charity Gala Diner gehouden. Om geld in te zamelen voor het festival Culinair Zoetermeer en voor de twee goede doelen. Dit jaar zijn de goede doelen de Stichting Het Vergeten Kind en de Stichting Vrienden van het Lange Land. Traditiegetrouw kookten de koks hun gala-gerechten al even voor.

De vijf koks Harry Visbeen en Joost van der Ham van ROC Mondriaan, Alain Adriaanse van Hofstede Meerzigt, Jeroen de Bruin van Hudson en Jeroen van der Geest van de Heeren van Soetermeer staan gebroederlijk in de keuken om hun gerechten te bereiden die straks ook tijdens het gala worden geserveerd. Een proefpanel proeft de gerechten en kiest ook welke wijn van Bodega Norton het beste past. Harry Visbeen serveert de gasten een terrine van vis met groene zomergroente. “Een zomers gerecht”, licht Visbeen zijn creatie toe. “Welke vis ik gebruik, hangt af van het aanbod.” Heel anders is het gerecht van Jeroen de Bruin. “Echt een stoer Hudson-gerecht”, vinden de aanwezigen over zijn tostado met Pulled Duck. Vlees van Piet van de Berg staat centraal in het gerecht van Alain Adriaanse. “Een heerlijk stuk vlees vinden de deelnemers over zijn schouderlap en ibericoribfingers met kalfsjus”. Het dessert van Jeroen van der Geest is zomers met een frambozenbavarois en een witte chocolademousse en valt ook goed in de smaak.

“We houden het gala diner nu voor de 11e keer. En we kunnen meestal tussen de 20.000 en 25.000 euro aan de goede doelen schenken”, zegt Margreet van Driel, directeur Floravontuur. “De chefs koken gratis en ook veel ingrediënten worden gesponsord. Zo komt het vlees van Nice to Meat van Piet van de Berg.”
Kim de Witte van de Stichting Het vergeten kind is erg blij met de aandacht. “We zetten ons in voor 40.000 kinderen die niet in hun eigen bed kunnen slapen. In Zoetermeer hebben we 5 opvanglocaties voor 175 kinderen”, vertelt zij. “Met het geld kunnen we in de vakantie iets leuks met de kinderen doen zodat ze hun problemen even vergeten.”
Ook Bert Broekman van de Stichting van de Vrienden van de Lange is verheugd over de steun. “Het ziekenhuis betaalt de behandelingen maar wij zijn voor de extra zaken. Zo is een MRI-scan ondergaan voor veel patiënten een verschrikkelijke ervaring met gillen, schreeuwen en huilen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als het plafond is aangekleed met beelden van bomen en groen dit voor patiënten veel rust brengt. ”

De koks Joost van der Ham, Alain Adriaanse, Harry Visbeen, Jeroen de Bruin en Jeroen van der Geest. Foto: Ronald Stam Fotografie.

De koks Joost van der Ham, Alain Adriaanse, Harry Visbeen, Jeroen de Bruin en Jeroen van der Geest.

Foto: Ronald Stam Fotografie.

 

 

 

Het Charity Gala Diner op 23 juni is de opmaat voor het Festival Bodega Norton Culinair Zoetermeer. Bijna alle tafels voor het gala zijn verhuurd. Het festival wordt van 1 tot en met 3 juli gehouden op de Markt en is voor iedereen toegankelijk. www.culinairzoetermeer.nl