Het LangeLand Ziekenhuis beschikt vanaf medio november over een speciaal opblaasbaar bevalbad, dat mogelijk is gemaakt dankzij een donatie van de stichting ‘Vrienden van ’t LangeLand’.

Van het bevalbad kan gebruik worden gemaakt om weeën op te vangen en eventueel in te bevallen. “Het bevallen in warm water wordt door veel vrouwen als positief ervaren”, zegt gynaecoloog Mieke Vosmar. “Onderzoek heeft aangetoond dat het bad zorgt voor ontspanning van spieren en de psyche. Dit komt doordat er waarschijnlijk meer endorfines worden aangemaakt, die als een soort natuurlijke pijnstiller werken. Weeën worden als minder heftig ervaren en de ontsluiting gaat vaak sneller”.

Van het bad kan niet alleen gebruik worden gemaakt bij een poliklinische bevalling met een eigen verloskundige, maar ook bij een medische indicatie als de gynaecoloog samen met de klinisch verloskundige de bevalling doet.  

Gynaecoloog Mieke Vosmar geeft aan dat dan de harttonen van de baby ook onder water kunnen worden bewaakt met een draadloos CTG apparaat. “De vraag naar mogelijkheden om in bad te bevallen komt steeds vaker voor. Wegens het ontbreken van een bevalbad gingen zwangere vrouwen uit Zoetermeer daarom regelmatig naar ziekenhuizen in de randgemeenten om daar te gaan bevallen”, aldus Mieke.

Klinisch verloskundige Dora Nieland is dan ook blij dat we nu zelf een bevalbad kunnen aanbieden. “Het bad is mobiel, zodat het naar de verloskamer kan worden gebracht op het moment dat de aanstaande moeder in bad wenst te bevallen”, aldus Dora.

Bij de foto: Gynaecoloog Mieke Vosmar (links), Klinisch Verloskundige Dora Nieland (midden) en Dayenne Oele, zorgmanager ‘Verloskunde en Kindergeneeskunde’ (rechts) zijn blij met bevalbad.